UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 1. srpnja 2016.

Galebove stijene sačuvane za ovo ljeto, Miletić odustao zbog kašnjenja radova ili izbora?



- Ove godine na pulskim Galebovim stijenama neće biti beach bara i zabavnih sadržaja na vodi jer nositelj koncesijskog odobrenja nije uspio na vrijeme dovršiti pripreme. Ideja o tim sadržajima potaknuta je nedostatkom atraktivnih sadržaja na moru, priopćeno je iz Grada Pule, javlja Radio Pula.
Iako je riječ o privremenim, sezonskim i lako uklonjivim sadržajima koji, stoji također u priopćenju iz Grada Pule, ne devastiraju okoliš i staništa životinja u svega 48 sati protiv tog projekta glas je odlučno podiglo više od tisuću Puljana okupljenih u inicijativi "Galebove stijene".
Ta netaknuta plaža do koje nije baš jednostavno ni doći, posebna je za brojne naraštaje Puljana a označena je i kao potencijalno stanište ugrožene sredozemne medvjedice, kaže Irena Burba iz Zelene Istre.
U inicijativi nisu protiv turističkih sadržaja ali ne na Galebovim stijenama, kaže jedan od njenih članova Zlatko Devedžić. Gradu predlažu, također vrlo atraktivnu lokaciju u neposrednoj blizini. Uz austrougarske tvrđave kojima bi turistički sadržaji ujedno pomogli da i dalje ne propadaju te da ih se ne devastira, Pula ima čak 280 kilometara obale. Takvim se bogatstvom malo koji grad može pohvaliti pa stoga i dopustiti luksuz da neka mjesta, poput Galebovih stijena, ostanu onakvima kakvima ih njeni građani žele i vole, navodi Radio Pula.
Inicijativa građana za očuvanje Galebovih stijena pokrenuta je sredinom lipnja prosvjedom 30-ak građana kada su, nakon što je Grad Pula dao dio uvale u koncesiju, u obližnju šumicu stigli prvi bageri kako bi raskrčili teren za budući beach bar i dodatne sadržaje na moru.
Ubrzo je pokrenuta i peticiju radi sprječavanja daljnje devastacije krajobraza Galebovih stijena te je upućeno otvoreno pismeno vijećnicima Grada Pule i gradonačelniku od kojih se tražilo da aktivno sudjeluju u što bržem rješavanju nastale štete te da se zauzmu da se navedeni lokalitet proglasi značajnim krajobrazom.


PROSVJED PULJANA: Bageri uništavaju Galebove stijene, stanište sredozemne medvjedice

Istovremeno je udruga Zelena Istra podnijela prijavu Inspekciji zaštite prirode zbog kršenja Zakona o zaštiti prirode jer Grad Pula, prije davanja koncesije, nije proveo postupak ocjena prihvatljivosti zahvata što su po zakonu dužni napraviti budući se prostor koji je dan u koncesiju nalazi unutar ekološki osjetljivog područja.
Ne znamo je li odustajanje, odnosno odgoda radova za iduću sezonu, uvjetovana kašnjenjem odabranog investitora ili pak prijevremenim parlamentarnim izborima na jesen i redovnim lokalnim u proljeće iduće godine.


( izvor ipress / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar