UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

nedjelja, 10. srpnja 2016.

Eskalacija prosvjeda protiv policijske brutalnosti i rasizma diljem SAD-a: Blokiraju se ceste, napadi suzavcem, brojna uhićenja

Situacija u SAD-u postaje sve napetija nakon niza ubojstava. Javnost je prvo šokirana s nekoliko video snimaka na kojima policija likvidira crnce, zatim se desio oružani napad na policiju u Dallasu te je jedan napadač, snajperom, ubio petoricu policajaca (nakon okršaja policija je ubila njega).

U trenutku sve veće eskalacije američki predsjednik Barack Obama poziva na mir i suzdržanost, no, tenzije i dalje rastu.

Tijekom jučerašnjeg dana održani su brojni, većinom crnački, prosvjedi protiv policijske brutalnosti i rasizma diljem SAD-a. Informacije govore kako je policija privela preko 100 prosvjednika. Najveći broj uhićenja dogodio se u gradu Rochester, savezna država New York, gdje su prosvjednici blokirali pojedine ulice.

VIDEO: Rochester 


Slične scene mogle su se vidjeti i u gradu Baton Rouge, savezna država Louisiana, gdje su prosvjednici također pokušali blokirati jednu prometnicu. U jednom trenutku situacija je skoro potpuno izmakla kontroli kada je jedan pripadnik policije izvukao pištolj i uperio ga prema prosvjednicima.

VIDEO: Baton Rouge 

U Atlanti je na ulice izašlo više od 10,000 ljudi, promet je bio blokiran. U gradu Phoenix izbili su sukobi nakon što su prosvjednici pokušali blokirati magistralu - policija ih je napala suzavcem.

VIDEO: Phoenix 
izvor(i): edition.cnn.com | www.rt.com | www.reuters.com

(izvor advance / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar