UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

subota, 29. srpnja 2017.

TODORIĆEV BANKOMAT Iz državne banke nemaju pojma kako je novac građana završio u Agrokoru



KOLIČINA javnog novca koji je HBOR plasirao Agrokoru uoči propast iz dana u dan pokazuje se sve veća. Osim direktnog kreditiranja Agrokora s 376 milijuna kuna krajem prošle godine, sada su razotkriveni i drugi pozadinski aranžmani ove državne banke koja je, uz Zdravka Marića u Nadzornom odboru, očito funkcionirala kao Todorićeva razvojna banka. 


Ovaj put riječ je fondovima za gospodarsku suradnju (FGS), koji su bili zamišljeni na način da kroz njih država (preko HBOR-a) investira zajedno s privatnim kapitalom. Preko Nexus FGS-a država je tako uložila u dvije tvrtke, Zagreb Montažu i Hotele Plat, no novac je u konačnci završio u – Agrokoru. Koncernu Ivice Todorića plasirano je sedamdesetak milijuna kuna, od čega je, prema informacijama N1, vraćeno tek sedam. Ostatak novca otići će u vjetar.

Pitali smo HBOR, na čijem se čelu nalaze Tamara Perko i Martina Jus, o slučaju Nexus i njihovi su odgovori toliko začudni da izazivaju sumnju u sam smisao državne razvojne banke. Precizan iznos ulaganja taje, pozivajući se na bankovnu tajnu. Kombiniraju se tu pravila strogih korporacija, iako su očito malo manje strogi kada dijele novac pa ni ne primijete da im je nestao. HBOR-om su 2016. godine upravljali Dušan Tomašević, Goran Filipić i Martina Jus.

Nisu znali pa kad su doznali ništa nisu napravili


Što se tiče prvog ulaganja, onog u Zagreb-montažu, tvrde da su ulagali u tvrtku Vlade Čovića ne znajući da ovaj tim novcem kreditira Agrokor, pa nisu ni mogli reagirati. A kad su i doznali, ništa nisu napravili. Ima li boljeg dokaza koliko je projekt fondova za gospodarsku suradnju, koji je osmislio još tadašnji savjetnik premijerke Kosor Borislav Škegro, poguban za porezne obveznike?

Evo HBOR-ovog odgovora: "Povjerenički odbor Nexus FGS-a, koji se sastoji od predstavnika svih ulagatelja u fond, a u čijem sastavu je i predstavnik HBOR-a, donio je 8. srpnja 2016. Odluku o ulaganju u društvo Zagreb-montaža d.o.o.
Prema saznanjima HBOR-a, sve do informacije društva za upravljanje fondom Nexus Private Equity partneri d.o.o. dane na sjednici Povjereničkog odbora Nexus FGS-a 3. svibnja 2017., Povjerenički odbor, pa tako ni HBOR-ov predstavnik u njemu, nije znao da je Nexus Ulaganje d.o.o. pozajmio novac namijenjen dokapitalizaciji Zagreb-montaže društvima koncerna Agrokor te stoga nije mogao ni reagirati na predmetnu transakciju.

Naglašavamo da je društvima iz koncerna Agrokor sredstva pozajmio Nexus Ulaganja d.o.o., a ne Fond. Nexus Ulaganja d.o.o. je SPV (op.a. posebna tvrtka) osnovan od strane društva za upravljanje Nexus FGS-om u svrhu provedbe Odluke o ulaganju u društvo Zagreb-montaža", odgovorili su Indexu.

Zašto nije prekinuta suradnja s Nexusom?

Što su napravili nakon 3. svibnja? Jesu li obavijestili javnost ili možda raskinuli suradnju s Nexusom, fondom u vlasništvu Marka Lesića i partnera? Ne, nisu.

Drugi je slučaj u kojem je HBOR preko Nexus FGS-a direktno financirao Todorićev projekt obnove hotela Plat, a novac je ponovno trošen nenamjenski. "Što se tiče pitanja o ulaganjima u hotele Plat d.d., iznosi ulaganja zaštićeni su bankovnom tajnom", kažu u HBOR-u. Dio novaca predviđenog za obnovu hotela proslijeđen je u Agrokor, N1 tvrdi da se radi o 28 milijuna kuna. I u odgovoru koji su nama poslali tvrde da je državni novac koji je otišao Todoriću bio namijenjen ulaganju, a ne plaćanju dionica državi.

"KHA četiri d.o.o., SPV koji je Nexus Private Equity partneri d.o.o. osnovao u svrhu provedbe ulaganja u Hotele Plat d.d., a koji je u suvlasništvu Nexus FGS II 50%, te Karisma Resorts International i Agrokora (svaki po 25%) je dio sredstava namijenih ulaganju u Hotele Plat d.d. pozajmio koncernu Agrokor. Prema našim saznanjima postoje otvorena potraživanja koja KHA četiri d.o.o. ima prema koncernu Agrokor i društvu u suvlasništvu", odgovorili su. 

Milijuni novca poreznih obveznika otići će u vjetar


To poprilično zastrašujuću informaciju opet su doznali prekasno, i opet nisu reagirali. "Sve do informacije društva za upravljanje fondom Nexus Private Equity partneri d.o.o. dane na sjednici Povjereničkog odbora Nexus FGS-a II 4. svibnja 2017., HBOR-ov predstavnik nije znao za ovu pozajmicu te HBOR nije niti u ovom slučaju mogao reagirati na predmetnu transakciju, kao niti u slučaju ulaganja u društvo Zagreb-montaža d.o.o. Naglašavamo da Povjerenički odbor nema kontrolu nad poslovanjem SPV-ova već su oni pod kontrolom društva za upravljanje", navode u HBOR-u.

Oni dakle priznaju da ih je Nexus izvozao i da nemaju kontrolu nad SPV-ovima, društvima za posebnu namjenu koja upravljaju posuđenim novcem. Njih kontrolira samo Nexus. Zašto onda Nexusu daju novac poreznih obveznika ako su dovedeni u tako sramotnu situaciju? I to nije sve, jer tom istom fondu koji dijeli naš novac Todoriću država daje milijune našeg novca kao naknadu za tako netransparentno i nepropisno upravljanje.


UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U NASTAVKU


( izaberite željeni iznos i kliknite na Buy Now nakon čega će vas prebaciti na paypall )
Zahvaljujemo na
 
 

DONATORI HVALA VAM!

GAYATRI ČAKLOVIĆ-HRV 1$
  • IVAN BRATIC-HRV 1$
  • ROBERT GRGETIC-HRV 5$
  • MATEA LACMANOVIĆ-HRV 5$
  • SANDRA BULIC-HRV 5$
  • MIODRAG VOJNIKOVIC-HRV 1$
  • ILIJA MARIĆ-HRV 1$
  • ADO BOSAK-BIH 1$
  • DAMIR PUCIC-USA 5$
  • IVAN KOVAČEVIC-AUSTRALIA 10$
  • VEDRAN RUNIC-GERMANY 5$
  • MARINA SUSTER-AUSTRIA 1$
  • NIKOLA POSAVEC-HRV 1$

( izvor index.hr ) 

Nema komentara:

Objavi komentar