UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

subota, 8. srpnja 2017.

OTKRIVAMO SKRIVENE DETALJE IZ INTERNE REVIZIJE POSLOVANJA HRT-a Antunu Vrdoljaku do njegove stote godine isplaćivat će 130.000 kn godišnje!


Jutarnji list u posjedu je dijela godišnjeg izvješća Nadzornog odbora HRT-a o provedbi zakonitosti rada i poslovanja te kuće u 2016. godini koji nosi oznaku tajnosti.

Gotovo trećina tajnog dijela tog izvješća odnosi se na internu reviziju izvansudske nagodbe koju je 29. rujna prošle godine, dva dana prije isteka šestomjesečnog privremenog ravnateljskog mandata, tadašnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić sklopio s Jadran filmom u vlasništvu Vinka Grubišića. U izvješću stoji da se Kovačić odlučio na izvansudsku nagodbu s Jadran filmom već u početnoj fazi suđenja na Trgovačkom sudu u Zagrebu (održano je tek pripremno ročište). Nagodbu je s Jadran filmom sklopio, stoji u izvješću, bez ikakvih prethodnih procjena o tome isplati li se HRT-u ulaziti u tu vrstu nagodbe te kakve posljedice po HRT tom nagodbom mogu nastati.

Protivno pravilima

Pregovori između HRT-a i Jadran filma o koprodukciji 36 epizoda serije “Tajne krvavog mosta” prema djelima Marije Jurić Zagorke počeli su 2009., u ravnateljskom mandatu Vanje Sutlića. Jadran film je, uz svoj dio novca, trebao osigurati scenarij za seriju. U dokumentu NO-a interna revizija HRT-a tvrdi da je taj posao od samog početka suprotan pravilima HRT-a jer je dogovoren mimo natječaja koji je HRT za takve projekte bio dužan provesti. Ugovori između Jadran filma i HRT-a o koprodukciji nikada nisu bili potpisani jer Jadran film nikada nije dostavio scenarije zadovoljavajuće kvalitete. U travnju 2014. Jadran film je podigao tužbu protiv HRT-a na Trgovačkom sudu u Zagrebu, tvrdeći da mu je HRT nepotpisivanjem ugovora nanio štetu.

Kovačić je u rujnu 2016. potpisao s Jadran filmom izvansudsku nagodbu kojom se obvezao na koprodukciju šest epizoda “Gričke vještice” s Jadran filmom po cijeni od tri milijuna kuna po epizodi, od čega bi polovicu, 9 milijuna kuna bez PDV-a, financirao Jadran film, a polovicu HRT. Tekst te nagodbe, stoji u tajnom izvješću NO HRT-a, nisu pripremale nadležne službe HRT-a, nego netko izvan te kuće. Kovačić je sklopio nagodbu iako Jadran film nikada nije dostavio HRT-u prihvatljiv scenario za tu seriju, niti bilo kave dokaze da ima novac za proizvodnju te serije. Kovačić nije zatražio ni procjenu je li postojao rizik da bi HRT mogao izgubiti sudski spor koji je Jadran film pokrenuo.

Politička diskriminacija

Tajni dio izvješća NO HRT-a sadrži i iznose drugih izvansudskih nagodbi koje su zaposlenici HRT-a koji su tužili tu kuću sklopili s njom. Iz njega je vidljivo da je Mislav Stipić, koji i danas radi na HRT-u, tužio HRT tvrdeći da je bio žrtva političke diskriminacije u ravnateljskom mandatu Gorana Radmana. Tvrdio je da ga je Radmanova uprava smijenila s mjesta rukovoditelja proizvodnje programa i rasporedila na lošije plaćen posao samostalnog stručnog suradnika “zbog njegovih političkih uvjerenja”.

Iako u procesu koji je pokrenuo nije bila dovršena ni glavna rasprava, Siniša Kovačić je već u prvim danima ravnateljskog mandata, u ožujku 2015., s njim sklopio nagodbu prema kojoj mu je HRT isplatio 85.000 kuna odštete zbog političke diskriminacije. U srpnju 2016. Kovačić je uime HRT-a prije završetka sudskog spora sklopio izvansudsku nagodbu tešku 1,3 milijuna kuna i s Teodorom Glamuzina Širak. Spor protiv HRT-a pokrenuo je član njezine obitelji, sportski novinar Ivo Škopljanac, koji je tijekom suđenja preminuo.

I bivša urednica Hloverka Novak-Srzić nagodbom sklopljenom prije okončanja radnog spora od HRT-a je dobila 412.999,10 kuna. Njoj je u ožujku 2015. Radmanova uprava uručila otkaz zbog neprimjerenih javnih istupa u kojima je vrijeđala zaposlenike, a ona je tužila HRT. Prvostupanjsku je presudu izgubila, no nakon žalbe Županijski je sud predmet vratio na ponovno suđenje. No, Kovačićev nasljednik na čelu HRT-a, privremeni ravnatelj Blago Markota, 16. veljače ove godine, prije nego je ponovljeno suđenje započelo, odlučio je s Novak-Srzić sklopiti izvansudsku nagodbu i ona je povukla tužbu te odštetom otišla u mirovinu.

Isplata do 2030.

Najčudniji autorski ugovor, međutim, s HRT-om ima njegov ratni direktor Antun Vrdoljak. Iz izvješća je vidljivo da Vrdoljaku na ime autorske suradnje HRT godišnje isplaćuje 130.000 kuna, i to temeljem dvaju ugovora, svakog na 65.000 kuna. Vrdoljak je, prema izvješću NO-a, taj ugovor sklopio davne 2005., i to na rok od 25 godina, pa mu autorski ugovor istječe 31. prosinca 2030. U izvješću NO-a nema podatka o tome koje točno autorske usluge Vrdoljak HRT-u pruža za godišnji iznos od 130.000 kuna. Uz njegovo ime i iznos stoji tek napomena da je “ugovor davno sklopljen u pravnoj službi”. U vrijeme sklapanja ugovora s Vrdoljakom na maratonski rok od četvrt stoljeća, glavni ravnatelj HRT-a bio je Mirko Galić. To je, čini se, jedinstven slučaj jer se takvi ugovori sklapaju najčešće na godinu dana. Kada mu u prosincu 2030. bude istjecao ugovor, Vrdoljak će biti u stotoj godini života. Kako je Uprava HRT-a objavila da izvješće NO-a neće komentirati, tražiti objašnjenje za Vrdoljakov ugovor bilo bi uzaludno. Naši pokušaji da ga dobijemo od Vrdoljaka nisu urodili plodom jer nije odgovarao na pozive.

Tajni dio izvješća HRT-a otkriva da su od vanjskih suradnika u 2016. prilično unosne ugovore s HRT-om imali voditelj i lovci kviza Potjera. Voditelj kviza Tarik Filipović je za vođenje te emisije 2016., prema izvješću NO-a, zaradio 680.000 kuna, a ukupno je lani od HRT-a zaradio 990.000 kuna. Uz Potjeru, s HRT-om je imao još dva manja ugovora: od 90.00 kuna za idejna rješenja i skečeve te 120.00 kuna za ulogu u drugim emisijama HRT-a. Lovac Dean Kotiga lani je zaradio 240.000 kuna, Krešimir Sučević 176.000 kuna, Šimunov Mladen 160.000 kuna, a Morana Zibar80.000 kuna.




HDZ otkazao Odbor za medije, SDP: Izvješće mora u DORH
SDP-ov Damir Tomić, član Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, jučer je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je predsjednik Odbora, Jasen Mesić, otkazao sjednicu sazvanu za petak ujutro, i to bez ikakva obrazloženja. Međutim, Tomić ima “neke indicije” o razlozima otkazivanja. “SDP je htio raspraviti o smjenama, odnosno imenovanjima u Vijeće za elektroničke medije jer nam je potpuno nedopustivo da umiveni u europsko lice u VEM žele imenovati ljude koje je osudilo Vijeće časti HND-a”, izjavio je Tomić i konkretizirao kako misli na novinarku Anitu Malenicu koju je taj “sud ‘osudio’ za govor mržnje”. SDP želi, najavio je Tomić, otvoriti raspravu o izvješću Nadzornog odbora HRT-a koje je, kaže, “puno nepravilnosti i upućeno Županijskom državnom odvjetništvu, a smatra da bi posla bilo i za USKOK”. “Postoje indicije da su HDZ-ovci htjeli smijeniti NO koji su sami imenovali, a koji je odlučio odraditi dobar posao”.
UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U NASTAVKU
( izaberite željeni iznos i kliknite na Buy Now nakon čega će vas prebaciti na paypall )
Zahvaljujemo na
 
 

DONATORI HVALA VAM!!

  • IVAN BRATIC-HRV 1$
  • ROBERT GRGETIC-HRV 5$
  • MATEA LACMANOVIĆ-HRV 5$
  • SANDRA BULIC-HRV 5$
  • MIODRAG VOJNIKOVIC-HRV 1$
  • ILIJA MARIĆ-HRV 1$
  • ADO BOSAK-BIH 1$
  • DAMIR PUCIC-USA 5$
  • IVAN KOVAČEVIC-AUSTRALIA 10$
  • VEDRAN RUNIC-GERMANY 5$
  • MARINA SUSTER-AUSTRIA 1$
  • NIKOLA POSAVEC-HRV 1$

( izvor jutarnji.hr )

Nema komentara:

Objavi komentar