UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 24. srpnja 2017.

Tamna strana hrvatske policije: Rade za dilere, kamatare...


Balkanskom Escobaru pomogli su da dođe do milijuna koje mu duguju dileri, s kamatarima su ucjenjivali ljude...

Gle, stari, ne mogu ga nikako locirati, a tip mi dođe pola milje eura. Možeš li ti što učiniti po tom pitanju? Jasno bit će i neka nagrada... Ovako se nekako odvijao razgovor između Bojana M. i Dubravka S., policajca iz trešnjevačke VII. postaje, koji je živi dokaz da državni službenici s ovlaštenjem i oružjem nisu uvijek inertni ili bez i trunke poduzetnosti. 

Naprotiv, Dubravko S. je vrijedno prionuo na posao i u siječnju 2015. godine, mimo propisa, ušao u informacijski sustav MUP-a te Bojanu M. dao osobne podatke Paška K. Bojan M. je od detektiva tražio mu osigura kontakt s Paškom K., koga je smatrao odgovornim za nestanak svojih 530.000 eura! 

Policajac je zato uputio Pašku K. službeni poziv za obavijesni razgovor 30. siječnja 2015. u službenim prostorijama VII. policijske postaje u Zagrebu. Kada je Paško K. došao policajac je o tome izvijestio svoga kompanjona, a potom sukladno dogovoru odveo Paška K. u kafić kako bi omogućio Bojanu M. da se s njim sastane. No Bojan M. nije umirovljenik, preprodavač povrća na tržnici ili neki sitni obrtnik.

On je čovjek osuđivan zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja, a na Županijskom sudu u Zagrebu optužen je da je sa Safetom Kalićem, veletrgovcem drogom kojeg zbog ogromnog bogatstva zovu i balkanski Escobar, i Milanom G. početkom 2013. organizirao skupinu koja je u Turskoj nabavila 700 kilograma heroina i namjeravala ga prodati u zapadnoj Europi! No ovaj posao je propao jer je američka DEA pratila njihove poteze od početka! 

Safet Kalić Sajo uhićen je u listopadu 2014., ali je i njegov čovjek za vezu u Zagrebu, Bojan M., razotkriven u dilu sa zagrebačkim policajcem. Hrvatskoj javnosti ovaj crnogorski kralj heroina postao je poznat jer je na njegovoj svadbi 2001. pjevala Severina. Prema jednoj priči, za dvije joj je pjesme platio tadašnjih 50.000 njemačkih maraka, dok druga verzija kaže kako je za 30.000 maraka otpjevala desetak pjesama. O tom nastupu Severine dugo se šuškalo, ali dokaza nije bilo sve dok u javnost nije izašla snimka. 

"Prvi sam put u Crnoj Gori i drago mi je što sam vas upoznala, sve vas, okupljene ovdje", poručila je Seve s bine i zaželjela sreću mladencima. Na svadbi je, osim niza kriminalaca, bilo obavještajaca... Kalić je na međunarodnoj tjeralici bio godinama, a tražili su ga zbog optužbe za pranje više milijuna eura stečenih prodajom heroina u Njemačkoj. Uhićen je Austriji, nakon čega mu je, kao i članovima njegove obitelji, oduzeta imovina vrijedna više od 22 milijuna eura. 

Točnih podataka o tome koliko je doista težak "kralj heroina" nema, ali činjenica je da je kapital stekao u prilično kratkom razdoblju. Naime, u Njemačku je otišao poslije drugog razreda gimnazije, a u rodni grad se vratio krajem devedesetih prošlog stoljeća. I to bogat. Nakon Kalića uhićeni su i ostali sudionici u lancu preprodavača droge. Neki su priznali nedjela i nagodili se s tužiteljstvom, a protiv Bojana M. podignuta je optužnica. 

A policajac Dubravko S., koji je dileru htio pomoći da dođe do svoje love organizirajući lažni obavijesni razgovor, pa još čovjeka isporučio kriminalcu, imao je još sličnih "poslovnih poduhvata". Zajedno s kolegom Fehimom G. je 2015. došao je na ideju da od poduzetnika Stipana Ivića (37), (u svibnju 2017. ubijen je na zagrebačkoj tržnici Špansko), traže mito! Učinili su to nakon što im je jedan čovjek prijavio da ga Stipan Ivić iznuđuje, uz prijetnju i silu.

Policajci Dubravko S. i Fehim G. su potom nazvali Ivića pa mu ponudili da će za 5000 eura, koristeći svoje poznanstvo u Policijskoj upravi zagrebačkoj, zaustaviti daljnju istragu, a čovjeka koji ga je prijavio nagovoriti da odustane od svega. No plan im se izjalovio, ali je i Ivić loše završio. U bivšeg boksača i vlasnika narodnjačkog kluba Ivića 7. svibnja je na zagrebačkoj tržnici Špansko pucao pasionirani ljubitelj folk glazbe Mirko Marić, njegov dobar poznanik, koji se nakon toga predao policiji. 

Ivića je u tom trenutku policija sumnjičila za dvije iznude u iznosu od po 20.000 eura, za koje su ga prijavili građani. Nakon nekoliko dana Ivić je preminuo od zadobivenih ozljeda. Prošli mjesec Dubravko S. i Fehim G., tad već bivši policajci, na Županijskom sudu u Zagrebu priznali su ova dva slučaja kao i još neke druge slučajeve zlouprabe položaja i s Uskokom se nagodili na godinu dana zatvora, koje im je zamijenjeno radom za opće dobro. 

I Bojan M., koji je tražio da mu namjesti dužnika, nagodio se s Uskokom. Na sudu je priznao davanje mita te je dobio10 mjeseci zatvora koje mu je zamijenjeno radom za opće dobro. Još je jedan zagrebački policajac koristio istragu i ispitivanje da izvuče novac. Ivan Š. pozvao je na razgovor prevaranticu Sanju P. Ona je prevarila jednu zagrebačku tvrtku za 85.000 kuna, a vlasnik tvrtke bio je policajčev prijatelj. 

"Ako mi predaš te novce, zaboravit ćemo na sve", rekao joj je, otprilike, policajac, suočivši je s činjenicom da je za taj iznos kupila televizore koje nikad nije platila. Ivan Š. je ženu pozvao na obavijesni razgovor, uhitio ju je, pa istog dana pustio na slobodu. Dok ju je "obrađivao", rekao joj je da bi zbog te prijevare mogla završiti u zatvoru. "Izbjeći ćeš zatvor samo ako mi doneseš tih 85.000 kuna." 

Obećao joj je da tad neće proslijediti prijavu. Na "dogovor" ju je podsjećao i SMS-ovima. Napominjao joj je kako novac mora dati njemu i da se ne smije javljati oštećenoj tvrtki. Uskok je policajcu priredio zamku. Žena ga je prijavila, pa je policija označila 8000 eura, koliko mu je prevarantica predala u kafiću. Ivan Š. tvrdio je kako je prevarantica i njemu dugovala novac te kako je, kad se s njom našao, mislio da vraća taj njegov dug.

No čim mu je rekla da je to za njegova prijatelja, krenuo je, tvrdi, prema postaji kako bi sačinio službenu bilješku. Tamo nije stigao jer su ga na izlasku iz lokala zaskočili kolege. Šokantno zvuče i nagađanja da su korumpirani policajci povezani s nevjerojatnom serijom paleža automobila u Splitu i okolici (iako je sličnih slučajeva sve više i u Zagrebu, a u Omišu je prošle godine zapaljen auto i mladom policajcu koji je ušao u obračun s lokalnim dilerima!). 

Radeći reportažu o učestalim paljevinama automobila u Splitu i okolici u posljednjih godinu dana, novinar Globusa obratio se policiji. "Napominjemo da se radi o kompleksnim istraživanjima i specifičnim kaznenim djelima na štetu imovine, u kojima je, između ostalog, od izuzetnog značaja i suradnja s oštećenim osobama", odgovorili su mu u splitskoj policiji. No čovjek kojem je zapaljen terenac, a koji je želio ostati anoniman, smatra kako suradnja s policijom i nije "od izuzetnog značaja" jer, sumnja, iz policije nemilice cure informacije.

"Ma to su gluposti! Pa ja ne da sam surađivao s njima nego policija sve zna, sve sam im dao na uvid. Problem je u tome što su očito iz njihovih redova informacije curile, jer kako je moguće da ja podnesem kaznenu prijavu protiv osobe koja me fizički napala i s kojom sam imao određenih imovinsko-pravnih problema, a da mi tu istu večer, u roku od pola sata, izgori i vozilo i poslovne prostorije, i to na dvije potpuno različite lokacije?! A ta osoba naglo ode na put u inozemstvo i tako sebi osigura alibi. 

Evo prošlo je više od pola godine od kada mi se to dogodilo, policija nije uspjela ništa dokazati, a ja i dalje svaki dan strepim, svaki dan se bojim za svoju djecu i svaki dan gledam crnu mrlju od paljevine na mjestu ma kojem je auto bio parkiran. Uvjeren sam, da nisam podnio tad prijavu protiv te osobe, ni do čega ovog nikad ne bi došlo i ne bih proživljavao pakao koji proživljavamo i ja i moja obitelj", izjadao se oštećeni Globusovu reporteru. 

Nije siguran hoće li njegove sumnje ikad uspjeti dokazati, no unatoč svemu i dalje vjeruje da će sustav jednog dana riješiti njegov slučaj. Cinici bi rekli kako je dobro da informacije cure, a ne teku u potocima. Da informacije cure iz policije, nije ništa novo. Početkom 90-ih kriminalci su došli na ideju kako relativno lako zaraditi lovu, koju bi potom kroz razne kombinacije reinvestirali. Ukrali bi skupi Mercedes ili BMW te bi vlasniku ponudili da ga otkupi za, primjerice, 2000 njemačkih maraka.

Slijedilo je i upozorenje da krađu vozila i njihov razgovor nikako ne prijavljuje policiji. Onima koji nisu pristali na uvjete bi, čim bi došli kući nakon što bi u policiji prijavili krađu, zazvonio telefon. "Lijepo smo vam rekli da ne idete na policiju. Ako želite auto nazad, sad je cijena viša - 5000 maraka." 

Suđenje bivšem zagrebačkom inspektoru Mislavu Merkašu, koji je, umjesto da suzbija prostituciju, organizirao zaštitu svodnika i prostitutki, nikako da počne. Do sada se dobar dio prostitutki i svodnika nagodio s Uskokom. Mahom na blage kazne te povrat nezakonito stečenog novca, no Merkašu i nekolicini preostalih optuženika zbog proceduralnih razloga suđenje još gotovo da nije ni počelo. 

Podsjećamo, Uskok Merkaša tereti da je od kraja 2006. do 6. prosinca 2012., kao inspektor zadužen za borbu protiv prostitucije, svodnicima odavao informacije o racijama, za što je prema optužnici uzeo 162.000 eura. Među optuženima su i njegova supruga, također policajka, svodnici i prostitutke. Merkaš je godinama bio jedan od glavnih zagrebačkih inspektora zaduženih za suzbijanje prostitucije. No on je svodnike unaprijed upozoravao o racijama štiteći od uhićenja njih i prostitutke.

UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U NASTAVKU

( izaberite željeni iznos i kliknite na Buy Now nakon čega će vas prebaciti na paypall )
Zahvaljujemo na
 
 

DONATORI HVALA VAM!

GAYATRI ČAKLOVIĆ-HRV 1$
  • IVAN BRATIC-HRV 1$
  • ROBERT GRGETIC-HRV 5$
  • MATEA LACMANOVIĆ-HRV 5$
  • SANDRA BULIC-HRV 5$
  • MIODRAG VOJNIKOVIC-HRV 1$
  • ILIJA MARIĆ-HRV 1$
  • ADO BOSAK-BIH 1$
  • DAMIR PUCIC-USA 5$
  • IVAN KOVAČEVIC-AUSTRALIA 10$
  • VEDRAN RUNIC-GERMANY 5$
  • MARINA SUSTER-AUSTRIA 1$
  • NIKOLA POSAVEC-HRV 1$

( izvor express.hr )

Nema komentara:

Objavi komentar