UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 25. studenoga 2016.

Viktor Orban spušta mađarski porez na dobit na 9% i bit će najmanji u Europskoj uniji. Kod nas će i nakon reforme porezne stope biti daleko više


Mađarska će iduće godine sniziti stopu poreza na dobit na devet posto, što bi bila najniža stopa u Europskoj uniji, kazao je premijer Viktor Orban.

"Iduće godine bit će uvedena jedinstvena i pravedna stopa poreza na dobit od devet posto za mala i srednja poduzeća i za velike kompanije", izvijestio je novinare u četvrtak mađarski premijer.

Hrvatska pak priprema smanjenje opće porezne stope s 20 na 18 posto, a za male i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12 posto, što je u odnosu na Orbanov plan i dalje visoko.

Trenutno kompanije s prihodima nižim od 500 milijuna forinti (1,6 milijuna eura) plaćaju porez po stopi od 10 posto a one veće po stopi od 19 posto.

Odluka o sniženju stopa poreza na dobit donesena je u četvrtak nakon konzultacija s ministrom gospodarstva Mihaljijem Vargom.

"Zahvaljujući takvim porezima Mađarska će nuditi najbolje fiskalne uvjete u Europskoj uniji", naglasio je mađarski premijer.

Trenutno najniže stope poreza na dobit među zemljama EU imaju Bugarska, Irska i Cipar.

Mađarski ministar gospodarstva naveo je u priopćenju da su zbog te izmjene u proračunu za 2017. godinu projicirani prihodi od poreza na dobit manji za 145 milijardi forinti.

"To znači da će 145 milijardi (forinti) ostati u kompanijama. Što se pak tiče proračunskih prihoda, rezervni fond od 200 milijardi forinti bit će više nego dovoljan da se pokrije taj manjak", dodao je Varga.

Mađarski mediji strahuju pak da bi zemlja mogla postati porezna oaza.

"Ako je cilj vlade privlačenje multinacionalnih kompanija i ulaganja, opće je poznata stvar da te divove manje zanima porez na dobit a više porezi na dohodak", piše internetski informativni portal Index.hu.

Mađarski su porezi na dohodak među najvišima u Europskoj uniji.

Orban je također naglasio da želi podići minimalnu plaću "što je više moguće", ne navodeći točan iznos.

Trenutno je minimalna plaća u Mađarskoj 111 tisuća forinti (360 eura).

Niske plaće u toj zemlji potaknule su mnoge građane da posao potraže u inozemstvu, što je u pojedinim sektorima prouzročilo dramatičan manjak radne snage, objašnjavaju ekonomisti.

Stoga ekonomski dnevnik Portfolio piše da je sniženje poreza na dobit "spektakularno" ali da bi "daleko važnija bila kvalificirana radna snaga i stabilan i predvidiv pravni okvir".

( izvor jutarnji.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar