UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

nedjelja, 29. listopada 2017.

Evo kako su Vlada, HNB i Ustavni sud OTELI BARANJU narodu i PREDALI JE AMERIČKIM LEŠINARIMA!



Dodamo li informaciju da Vlada RH ne smije smijeniti povjerenika Ramljaka, te da hrvatsko pravosuđe uopće nije nadležno za moguće sporove oko Agrokora!!!, već bi odlučivao engleski ili američki sud, jasno je da se ovdje radi o odustajanju od suvereniteta, odnosno o veleizdaji bez presedana, zbog koje bi Vlada premijera Plenkovića pod hitno morala podnijeti ostavku!
Svega nekolicina ljudi od prvog je dana upozoravalo da bi novi zakon o Agrokoru, kojega je Sabor donio bez da su zastupnici znali išta o njemu, mogao načiniti strašnu i nepopravljivu štetu. Jedan od njih je i dr. Ivan Lovrinović.

Profesor financija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu ovih je dana upozorio javnost na svoj saborski govor od prije pola godine, kada je točno upozorio kakav sve kriminal pokriva novi zakon i kakve sve strašne posljedice mogu nastati, ako Hrvatski sabor usvoji zakon kojeg je nametnula zainteresirana interesna klika.
”Ovaj moj govor nikada nigdje nije prenesen niti citiran. Sada ćete shvatiti zašto.
Već tada sam prvi tražio osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, razotkrio pozadinu odlaganja zakona o faktoringu, privatizaciji Belja… Zato hoće ukinuti istražno povjerenstvo za Agrokor”, naveo je Lovrinović te ponovno podijelio snimku govora kojega je održao 5. travnja.
Ovdje prenosimo njegov istup:
”Gdje su sad oni koji su govorili da je tržište jedini pravi sudac, a danas nam je jedan privatan poslodavac zadao najveće boljke? Svi su sve znali, a ništa nisu učinili.
Govorim već petnaest godina da će ovakav monetarni sustav uništiti Hrvatsku, pogotovo lihvarske kamate. Prema prijedlogu zakona, izvanredni povjerenik izvještava o svemu Ministarstvo gospodarstva, a ne Sabor. O rezultatima, Sabor ne smije ništa znati! Pa o čemu mi govorimo? Traži se od nas da podržimo ovaj zakon, a nećemo imati nikakve informacije o tome?!
Drugo, u postupku pokretanje izvanredne uprave, nema tehnički razrađene primopredaje dužnosti između Agrokora i povjerenika. A to je najvažni datalj na osnovu kojega dužnik može zatražiti zaštitu kod Ustavnog suda. Jer način stjecanja i otpuštanja prava upravljanja nije ovdje opisan, a kao što se zna vrag je u detaljima. Sabor ne bi smio dati nikakvu suglasnost dok nema pravu sliku stvari.
Hoćemo istinu o Agrokoru! Nama ne treba revizija koja će tri mjeseca praviti izvještaj. Menadžment može u 24 sata to u Agrokoru napraviti.
O političkom oportunizmu i voluntarizmu u primjeni zakona oko slučaja Agrokora ništa bolje ne govori od slučaja Belja. Podsjećam da je bivša Uprava HANFE još 2011. donijela rješenje o obveznoj ponudi za preuzimanje Belja po kojoj je Agrokor trebao postupiti. Ali kao što znate, u slučaj se odmah uključio Ustavni sud, koji je naložio Upravnom sudu da donese rješenje. A Upravni sud je 2012., vratio HANF-i slučaj radi ponovnog odlučivanja. I što se dogodilo? Nakon silne medijske hajke na staru upravu i njenjog tadašnjeg ravnatelja dr. Antu Samodola, novo Upravno vijeće, zamislite, obustavlja postupak utvrđivanja obveze Agrokora i zaključuje da nije bilo obveze za preuzimanje. O čemu se radi?
Na osnovu svjedočenja dvaju svjedoka iz Hrvatskog fonda za privatizaciju koji su tobože posvjedočili da su kod prodaje RH i Agrokor djelovali zajedno, pa u tom slučaju nije bilo obveze preuzimanja. Drugim riječima RH je prodala Belje Agrokoru i ostala s njim partner zajedno s par postotaka. Zamislite! Tada, je Agrokor morao platiti oko 800 milijuna kuna za preuzimanje Belja.
Ustavni sud je u obrazloženju napisao da bi to ugrozilo takvu stratešku kompaniju kao Agrokor. Gospodo, a danas kada duguje tridesetak milijardi, to nije strateški problem. I zato je čovjek protjeran, dr. Ante Samodol, jer je štitio poredak, Hanfu i sustav. Takve se ljude proganja! To je istina. O čemo se još radi kod Belja? Zamislite da je Agrokor tada morao platiti 800 milijuna kuna? Ne bi imao novca i ne bi se usudio kupiti Merkator. Da nije kupljen Merkator, ne bi bilo ovog problema i mi ne bi ovdje sjedili.
DORH bi morao povesti računa o svemu tome. Postavlja se pitanje jesu li Agrokor i RH i danas zajednički vlasnici Belja. O tome nije izvijestila ni Zagrebačka burza. Ako nisu više u zajedničkom djelvovanju, zašto to nije objavljeno? Tražim od DORH-a da to istraži, da utvrdi sve sudionike i utvrdi štetu za RH.
Sljedeća stvar: Kada je riječ o zakono o faktoringu, došlo je vrijeme da kažem istinu. Sjećate se da u povijesti ni sa jednim zakonom se nije toliko odugovlačilo u primjeni. Čekala se primjena dvije i pol godine. SDP u srpnju 2014. donio Zakon pa ga prolongirala do 2016. Sada znamo i zašto. Jer u tom zakonu stoji odredba da se mogu eskontirati samo one mjenice koje imaju pokriće. Dvije i pol godine se odugovlačilo s tim zakonom, jer se znalo da mjenice Agrokora nemaju pokriće! A to je ništa drugo nego upad u monetarni sustav RH!
Samo kada saznamo istinu možemo imati povjerenja u institucije. Ovdje se vidi trulost sustava i incestuozne veze. Zato tražimo Istražno povjerenstvo da se ovo pojasni – Upad u monetarni sustav. Zamislite, HNB kaže da su sve svi znali, ali nitko nije ništa napravo? Zašto je HNB dopustio emitiranje mjenica bez pokrića, odnosno upad u Monetarni sustav?
U Hrvatskoj je zaista jedan raspašoj. Napravimo promjene, nije dovoljno da rigamo samo bijes. No, emocije je teško suzdržati. Što su prava rješenja? Povjerenik je u stvari savjetnik. Bit će povjerenik jedino da ga imenuje sud. On ne može sudjelovati na menadgment Agrokora.
Rješenje postoji, ovo nije rješenje, trebalo je samo dodati par članaka u Stečajni zakon, da se ubrza postupak.
Nećemo podržati ovaj zakon jer favorizira jednu kompaniju”, istaknuo je u travnju profesor Lovrinović, da bi nekoliko mjeseci kasnije u objavi na facebooku otkrio još jednu zapanjujuću činjenicu, koju su drugi mjesecima pomno skrivali.
”Ono što bode oči jest informacija od prije tri dana da su tek nakon 90 dana po potpisu ugovora založene nekretnine Jamnice, Belja, Zvijezde i PIK Vinkovci koje do sada nisu bile založene.
Na primjeru Jamnice sasvim je jasno da je ona založila oko 25 hektara zemljišta kao i punionice vode koje se na njemu nalaze u Pisarovini i Svetoj Jani..
Što to znači? Ako Agrokor ne bude mogao vratiti kredit, što je izvjesno, tada upravo ovo što sam naveo prelazi u ruke vjerovnika, a najveći vjerovnik je američki fond. Time bi oni preuzeli i koncesiju na punjenje vode koju je imao. Kod Belja i PIK Vinkovci založena je zemlja. Dakle, voda i najplodnija zemlja za kredit Agrokoru, jer nije izričito zabranjeno i preuzimanje koncesije.
Stvari su jasne. Vjerovnici nisu tražili ovakva jamstva u lipnju kada se potpisivao ugovor o kreditu jer su se očito bojali reakcija javnosti. Napravili su to sada, kada je kredit sjeo. Situacija se privremeno popravila dok se kredit ne potroši, pa je sada lakše plasirati zahtjev za naknadnim jamstvom.
U normalnim uvjetima, nitko ne odobrava kredit bez prethodnog jamstva. Ako to učini, onda je uistinu nešto sumnjivo.
Javnost ima pravo znati što se događa. Martina Dalić kao ministrica očito je glavna osoba koja kroji sudbinu Agrokora. Sjećate se da su mediji pisali da je u njenom stanu pisan Lex Agrokor. Ona je već odavno postala teret za ovu Vladu.
Već se vidi kako pojedine interesne skupine pucaju na pojedine dijelove Agrokora. Sabor o tome ne zna ništa, a od njega se tražilo odobrenje da se aktivira Lex Agrokor”, upozorio je Lovrinović početkom rujna ove godine, što smo i prenijeli na Promise.hr u jednom od najčitanijih tekstova ove godine na portalima uopće: ‘Pomno skrivali da je za dug Agrokora založena PLODNA ZEMLJA I PITKA VODA, to preuzimaju Amerikanci!’
Dodamo li svemu navedenom i najnovije informacije, koje su tek sinoć objavljene, a po kojima Vlada RH ne smije smijeniti povjerenika Ramljaka, te po kojima hrvatsko pravosuđe uopće nije nadležno za moguće sporove oko Agrokora!!!, već bi odlučivao engleski ili američki sud, jasno je da se ovdje radi o najvećem skandalu u povijesti Hrvatske, odnosno o odustajanju od suvereniteta, dakle veleizdaji bez presedana, zbog koje bi Vlada premijera Plenkovića pod hitno morala podnijeti ostavku, te zbog koje bi trebali biti raspisani prijevremeni parlamentarni izbori.

( izvor Promise.hr ) 

Nema komentara:

Objavi komentar